• (021) 440-11-48 / (+04) 0757-022-382

Eurocarers defineste un ingrijitor ca “o persoana care are grija de rude, parteneri, prieteni sau vecini ce au nevoie de ajutor deoarece sunt bolnavi, fragili sau au o dizabilitate. Ingrijirea pe care o ofera nu este platita. ”In EU27, 3% dintre persoane afirma ca ingrijesc o persoana varstnica sau cu dizabilitati de mai multe ori pe saptamana, 4% fac acest lucru o data sau de doua ori pe saptamana si 8% mai putin de o data pe saptamana. In total, un sfert dintre persoane raporteaza ca sunt implicate in ingrijirea unei rude varstnice sau cu dizabilitati.

Ingrijitorii informali raman cel mai important grup de furnizori de ingrijire – din 20,7 milioane persoane varstnice dependente in Uniunea Europeana in 2007, 12,2 milioane primeau ingrijire informala si 8,4 milioane – ingrijire formala.

In acest context, in 10 ani, nevoia de ingrijire informala va creste de la 12,2 la 22,3 milioane persoane varstnice (Raportul asupra Imbatranirii al CE, 2007).

Grandfather Helping Teen

Romania, Polonia si Cehia sunt 3 dintre tarile europene unde ingrijirea seniorilor se bazeaza cel mai mult pe familie, membrii familiilor avand in mod traditional acest rol de ingrijire, concomitent cu slaba dezvoltare a serviciilor formale de ingrijire pentru varstnici. De exemplu, in Romania serviciile de ingrijire la domiciliu acopera 0,3% din nevoile varstnicilor (EC Ageing Report, 2007). Polonia si Cehia se bazeaza mai ales pe ingrijirea informala – in Cehia 96,8 % dintre varstnici primesc ingrijire informala (EC Ageing Report, 2007). Din pacate, criza financiara, salariul insuficient si conditiile de munca au condus la absenta ingrijitorilor la nivel local – Romania, Polonia si Cehia se confrunta cu aceasta situatie in prezent. Recomandarea Comisiei Europene este de a valoriza familia ca resursa interna de ingrijire si ca resursa valoroasa pe piata muncii (EC Ageing Report, 2007).

Atunci cand ingrijirea ia sfarsit, ingrijitorul familial (informal) isi pierde scopul care il anima deoarece rolul sau inceteaza. Are nevoie deseori sa revina in campul muncii pentru a avea o securitate financiara si chiar pentru a dobandi un nou sens al vietii.

Totodata, ingrijitorul informal a dobandit noi competente in rolul sau de ingrijire, ce pot fi atractive pentru potentiali angajatori. Ingrijitorii informali dezvolta mai multe competente soft care le pot fi utile in mai multe tipuri de slujbe (initiativa, flexibilitate, empatie, rezolvare de probleme) si care impreuna cu competente tehnice relevante pot fi utile in gasirea unui loc de munca in domeniul ingrijirii. Romania se confrunta cu o lipsa acuta de ingrijitori profesionisti (mai ales in zonele rurale), care ar putea duce la necesitatea „importarii„ fortei de munca in domeniul sanatatii. Oferindu-le fostilor ingrijitori oportunitatea de a-si imbunatati competentele cu un curs de tip e-learning le-ar oferi nu numai informatii utile pentru rolul lor informal de ingrijitori, ci si o baza solida pentru a incepe cautarea unui loc de munca in domeniul ingrijirilor varstnicilor.

Proiectul ELMI propune in acest sens un transfer al unui curs de tip e-learning pentru ingrijitorii informali din Italia in Romania, si analiza unui potential transfer al cursului in Polonia si Cehia, ajutandu-i in rolul lor de ingrijire si oferindu-le noi competente pentru a reintra pe piata muncii. Mai mult, formarea parcursa in Romania va fi recunoscuta in Italia in cadrul unui Memorandum de Intelegere ECVET ceea ce va sustine mobilitatea ingrijitorilor calificati. Proiectul ELMI isi propune de asemenea sa dezvolte o strategie pentru a sustine tranzitia de la ingrijirea informala la cea formala pentru fostii ingrijitori.